Prototype
Luchtkussen
Ik ging eerst op zoek naar een rechthoekige ballon om te gebruiken in mijn maquette, maar het enige wat ik vond zie je hier bovenaan en had een levertijd van minstens 6weken. Daarom zocht ik naar een andere oplossing. Een simpele plastieken zak kan lichtjes worden gevuld met lucht en daarna gesealed. Het systeem om ijsblokjes te maken is hier minder bruikbaar.
In de werkelijkheid zou de zak uit een rubber moeten worden gemaakt. Voldoende dik om vandalisme tegen te gaan, maar voldoende dun om de flexibiliteit te garanderen. Als vulling zou er een soort van gel in moeten komen. Stel dat vandalen de zak toch kunnen doorsnijden dan is de hangt de gel genoeg samen om niet te ontsnappen. Met lucht of water zou dit wel gebeuren.
Autostradesysteem Nederland
In Nederland zijn er testen gedaan om ervoor te zorgen dat automobilisten nooit in de verkeerde richting op de autostrade zouden rijden. Met andere woorden nooit een afrit te gebruiken als oprit. Gebogen tanden zorgen ervoor dat wanneer je ze raakt in de juiste richting ze neervallen. Wanneer je ze raakt in de verkeerde richting, trek je ze recht met klapbanden als gevolg.
Heuvel
Wat hier nog voor problemen zorgt is dat de voetsteunen van een rolstoel ongeveer dezelfde hoogte hebben als de ketting van een fiets. Zodanig zou ook een rolstoel haperen aan de heuvel. Tenzij je een licht- en sterkhellende kant maakt. Een groter probleem is hierbij elektrische rolstoelen die met hun lage ophanging hier waarschijnlijk ook niet over zouden kunnen.
Feedback en nieuwe inspiratie
Tijdens het feedback-moment op de opendeurdag was het al heel snel duidelijk dat mijn concept op verschillende vlakken tekortschoot. Spierkracht gebruiken is voor mensen met een elektrische rolstoel zo goed als onmogelijk en het systeem was te makkelijk te kraken. Daarom greep ik terug naar enkele oude ideeën en zocht ik naar nieuwe inspiratiebronnen.
Wipeout (tv-programma met hindernissen)
Nieuw systeem
Opnieuw heb je hier twee handvaten om het poortje open te krijgen. Iemand met een fiets wordt verplicht deze los te laten, waardoor hij deze dus moeilijk kan meekrijgen op het domein. Een rolstoelgebruiker heeft dit nadeel niet. De handvaten kunnen worden gebruikt om zich door het poortje heen te trekken.
Probleem
Bij al deze uitwerkingen stoot ik op hetzelfde probleem. Ofwel kan het onmogelijk in 2 richtingen werken, tenzij je twee poortjes naast mekaar zet elk voor 1 richting, ofwel kan het sluiten niet goed verlopen. Want wanneer het slot wordt ontgrendeld en de deur wordt opengemaakt, kan het slot al weer dichtvallen voor de deur zicht in de juiste positie bevindt. Om deze problemen op te lossen, moet ik terug naar af.
Sluitmechanisme
Een dergelijk mechanisme zou zorgen voor de vergrendeling van een poortje. Je moet op de onderste rail druk uitoefenen (rijden) om het latje omhoog te laten klappen. Als je dit langs twee kanten gebruikt kan een rolstoel het poortje wel ontgrendelen, maar een fietser niet. Ik besef wel dat dit systeem wat omslachtig en niet echt ideaal is.
Hier kunnen de twee wielen gekoppeld worden, wat bij een gewone rolstoel niet het geval is. Daardoor kan je met 1 hand toch rechtdoor rijden, terwijl je met de andere hand een handeling kan doen, zoals bijvoorbeeld een pootje openen. Bij een gewone rolstoel zou je een kant opdraaien.
Een verschil tussen een rolstoel en een fiets is de plaatsing van de handvaten. Men zou dit kunnen gebruiken om het poortje te activeren.
Abonneren op:
Posts (Atom)